BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Goji:

Fructul goji a castigat popularitate in toata lumea. Aceste fructe goji contin proteine, vitamine si nutrienti, fiind folositoare in tratarea diferitelor boli. Se pot consuma sub diferite forme: fructul crud, uscat, suc, sosuri si capsule. Daca vrei sa ai o infatisare tanara si sa scapi de noptile nedormite, de pierderi de memorie si sa iti imbunatatesti sistemul imunitar, include goji in dieta zilnica.
Pentru cei care vor sa planteze in gradina arbusti goji, iata cateva indicatii care va vor spori sansele de reusita:
Arbustii Goji se adapteaza cu usurinta la climatul temperat si la toate tipurile de sol putand fi plantati atat in gradina cat si in ghivece.   Va recomandam sa transplantati plantele tinere in ghivece adanci pe care sa le asezati pentru inceput in casa, intr-un loc insorit.  Udati plantele moderat, la 2-3 zile, in funtie de temperatura aerului si de compozitia solului. Ulterior dupa ce plantele depasesc inaltimea de 10 cm le puteti scoate treptat si afara, plasandu-le intr-un loc insorit. Plantele tinere pot fi cu usurinta culcate la pamant de ploi sau  rupte de animale. Deaceea va recomandam ca transplantarea lor in gradina sa fie facuta dupa ce ating inaltimea de 50 cm.
Tulpina principala trebuie sustinuta pentru a creste dreapta. Cand ajunge a inaltimea de 50 cm,  se curata de frunze si ramificatii pana la inaltimea 35 de cm de la sol.  La inaltinea de 60-90 cm va trebui sa taiati varful tulpinii pentru a se ramifica si a forma ulterior coroana. Unul din lastari , care va creste mai drept si mai viguros va fi lasat sa creasca ca tulpina principala, in continuare.   
In general taierile se fac in timpul iernii sau primavara devreme cand plantele sunt in hibernare, dar taierile de pe timpul verii sunt necesare pentru a forma o coroana puternica care sa poata sustine fructele.  
Trebuie inlaturate ramurile care au o inclinatie pe verticala mai mare de 45 de grade (fata de tulpina principala) si lastarii care cresc de la baza tulpinii sau din radacini. Acestia nu produc fructe si consuma resursele plantei.
Pastrati copacul Goji la inaltimea de 1,5 – 2m si eliminati orice ramuri care sunt peste aceasta inaltime.

In figura urmatoare este prezentat un model de coroana pentru un arbust Goji matur: coroana arbust goji

 

Trandafiri:

Trandafirii exista intr-o varietate de soiuri, forme si culori: exista trandafiri nobili altoiti , trandafiri cataratori, plante impozante care cresc in tufe sau trandafiri pitici, ce isi gasesc loc si intr-un ghiveci. Fie ca doriti doar sa atrageti privirile asupra gradinii dumneavoastra cu flori sau planificati sa amenajati o bolta romantica din trandafiri sau sa va ornamentati balconul, varietatea de soiuri si culori ale acestei plante o sa va incante. Mai jos gasiti cateva informatii privind ingrijirea trandafirilor de gradina:
Trandafirii se planteaza toamna (octombrie - noiembrie) sau primavara (martie - aprilie). (Vara se pot transplanta, in cazul in care cumparati trandafiri in ghivece.)
Inainte de plantare se face fasonarea radacinilor, scurtandu-se  cele lungi si groase la 15-20 cm, iar celelalte subtiri la cativa cm. Totodata se retin numai 2-4 ramuri care se scurteaza la 4-5 muguri.
Radacinile fasonate se introduc intr-o mocirla (o pasta formata din pamant, balegar si apa). 
Groapa de plantare trebuie sa fie mare, de 40-50 cm latime si 40-50 cm adancime. In groapa se face un musuroi de pamant pe care se aseaza radacinile in asa fel incat planta sa fie introdusa pana la nivelul la care anterior iesea din pamant sau cu 2-3 cm mai adanc. Pamantul folosit pentru acoperirea radacinilor se amesteca cu putina mranita (circa 2 kg la groapa). La sfarsitul plantarii se uda si se ridica un musuroi la baza planei.
In cazul trandafirilor cu trunchi inalt este indicat ca plantarea sa se faca inclinat, pe directia randului (40-50 grade), pentru ca toamna, acestia sa se poata ingropa in pamant fara a se rupe la aplecare.
Distantele de plantare sunt de 50-70 cm  intre plante pentru trandafirii pitici si 2-3 m pentru trandafirii urcatori si cei cu trunchi inalt. Trandafirii cultivati pentru petale se planteaza la 1,75 m intre randuri si 1 m intre plante pe rand.
Prima lucrare, in primavara, este dezmusuroirea trandafirilor pitici. In cazul trandafirilor cu trunchi inalt, daca protejarea peste iarna nu s-a facut prin ingropare, se indeparteaza materialele de protectie (paie, hartie, etc.).
Taierea este una din cele mai importante lucrari ce se executa primavara devreme. Prin taiere se indeparteaza o parte din ramurile tufei si se scurteaza cele ramase. Orientativ, numarul de ramuri care trebuie sa ramana la o tufa de trandafiri este de 3 pana la 5, in functie de varsta plantei. La soiurile care cresc foarte viguros se pot lasa 6-7 ramuri. La trandafirii pitici, ramurile de un an retinute trebuie sa se afle cat mai aproape de baza tufei, pentru ca sa se ingroape mai usor la iarna.
Ramurile oprite se scurteaza, in functie de vigoarea soiului, astfel: la 2-4 noduri de crestere in cazul trandafirilor cu crestere pitica si cu ramuri slabe, la 5-6 noduri de crestere la cei cu crestere viguroasa si la 8-10 noduri de crestere la trandafirii si la ramurile cu crestere foarte viguroasa.
La trandafirii urcatori se lasa ramuri anuale lungi de 50-150 cm, in diferite puncte slabe ale lemnului vechi, astfel ca sa imbrace bine obiectul decorat (perete, pergola, etc.). Cu ocazia taierilor, se indeparteaza cu fierastraul lemnul vechi, batran, uscat.
La ingrasarea unei tufe de trandafiri se poate folosi balegar bine fermentat (2-3 kg) sau gunoi de pasari (100-200 g). Aceste ingrasaminte se aplica toamna (odata cu sapatul in jurul tufei), la 2-3 ani o data.
Se pot folosi si ingrasaminte chimice: 
- toamna: superfosfat (25-30 g/m2) si sare potasica (10-15 g/m2);
- primavara: azotat de amoniu (15-20 g/m2).
In timpul vegetatiei se poate folosi ca ingrasamant suplimentar, gunoiul de pasari sub forma de solutie (500 g gunoi de pasari la 1 galeata de 10 l de apa). La o tufa se administreaza circa 5 l din aceasta solutie hranitoare. Exista si ingrasaminte mixte pentru trandafiri, care se pot cumpara din magazine. Nu uitati ca atunci cand aplicati astfel de substante trebuie sa respectati instructiunile de pe ambalaj.
Udarea trandafirilor se face atunci cand solul este uscat. Totusi, nu este necesar ca udatul sa se faca zilnic, ca la alte plante din gradina, deoarece trebuie retinut ca excesul de apa provoaca o crestere vegetativa abundenta, in dauna infloririi.
In timpul verii, pamantul se praseste des pentru a fi mentinut reavan si lipsit de buruieni. Toamna sau primavara viitoare, pamantul din jurul tufelor se sapa mai adanc, pana la adancimea care sa evite vatamarea radacinilor.
In cazul trandafirilor altoiti toti lastarii porniti din portaltoi trebuie indepartati imediat pentru a nu inabusi altoiul.
Pe masura ce florile se scutura, trebuie indepartate prin taiere. Altfel fructul ce se va forma va consuma inutil o parte din substantele nutritive ale plantei necesare pentru o noua inflorire.
Toamna, dupa caderea frunzelor, se face protejarea trandafirilor impotriva gerului din iarna. La trandafirii pitici, aceasta lucrare consta in efectuarea unui musuroi de 25-30 cm, la baza tufei. La trandafirii cu trunchi inalt, protejarea se poate face in 2 feluri: fie ca se apleaca tulpina la nivelul solului si apoi se musuroieste numai coroana, fie ca se inveleste coroana cu paie sau hartie de sac. In acest din urma caz, printre ramurile coroanei se pun manunchiuri de paie, cetina de brad, talas sau stiuleti de porumb, dupa care se leaga cu sfoara sau sarma, pentru a usura operatia de invelire.